Mary Christmas fra Bunny Brewery
Mary Christmas
Navn Mary Christmas
Bryggeri Bunny Brewery
Første bryg 2005
Øl type Christmas/Winter Specialty Spiced Beer
Alkoholprocent 5%

Beskrivelse
Brygger(e) Mary og KilkennY Håndbryggeri Bunny Brewery
Profil KilkennY Brygdato25. oktober 2005
Type Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Tappedato 6. november 2005

Bryggerens egen kommentarer
I Marys verden er en rigtig juleøl både sød og krydret med julens krydderier. Den må gerne være mørk og fyldig. Mary Christmas er det første forsøg med krydderier i øl, så vi var meget i tvivl om doseringen. Mary mente (som altid), at det var bedre med for meget end for lidt, så resultatet blev flydende brunkage-dej. Men det var nu meget lækkert alligevel :-)

--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser
Malt: Hvede 1 kg, Cara Amber 1 kg, Pale Ale 1,4 kg, Vienna 1,6 kg, Dehusked Chocolate 800 ebc 0,05 kg Humle: Goldings 5,7 % Alpha 50 g Andet: Tørret papaya 150 g, tropisk mix tørret fugt 200 g, kandis 425 g, brun farin 200 g, korianderfrø 25 g, stjerneanis 15 g, nelliker 10 g, klar urt 5 g

Mæskning ½ time ved 55 grader, 1 time ved 60 grader, ½ time ved 65 grader, 15 min ved 75 grader, sparkling
Gærtype 3787 Trappist
Alcohol (%) Vægtfylde (OG) Vægtfylde (FG) Bitterhed (IBU) Farve (EBC) Volumen (liter)
5 1054 1016 - - 20

Mæskning
Malt / Div. tilsætning EBC Vægt(g)
Hvede 1000
Cara Amber 1000
Pale Ale 1400
Vienna 1600
Dehusked Chokolade 50

Urt kogning
Humle / Div. Tilsætning Alpha(%) Vægt(g) Kogetid(min)
Alle ingredienser + 30 g humle 0 0 60
10 g humle 0 0 30
10 g humle + klar urt 0 0 15

Karbonering (gram per liter)
150 g sukker tilsat inden tapning til ca. 20 liter
Eftergæring

Diverse brygnoter
Omhældt 4 gange


Genanmeldt af KilkennY
21. april 2007 23:31 af KilkennY
Som jeg kan se, er det nu mere end et år siden, jeg sidst smagte denne øl, og jeg mener, at der er sket meget til den gode side siden.
Øllen har fået et noget bedre skum, og duften er nu noget mindre gløgg og i stedet hovedsageligt nelliker. Den er blevet blød, rund og mild. Dejligt! ;o)
Et fornemt julebryg, der oser af jul som ingen andre...
NB: stemningsbilledet hører til genanmeldelsen, da funktionen ikke eksisterede, da jeg lavede den første anmeldelse.
  • Anmeldelsen

Genanmeldt af Mary
21. april 2007 23:16 af Mary
He he... Vi har lige brygget Mary Christmas 2007, og hvad finder jeg så i køleskabet? En flaske (ganske givet den sidste) af den allerførste Mary Christmas... Spændende. Øllet skummer godt nok en del ved ophældning, men det har vi jo prøvet før med vores hjemmebryg, og denne fætter har jo også et par dage på bagen.
Den er overraskende blød. Krydderierne er stadig dominerende, men de har fået en rundhed over sig, der gør dem meget tålelige, og det klæder øllen. Jeg kan ikke lade være med at være en kende stolt
  • Anmeldelsen

Anmeldt af KilkennY
6. marts 2006 13:55 af KilkennY
Af alle de juleøl jeg, til dato, har smagt, er Mary Christmas nok den mest julede af dem alle. Den smager lidt hen af gløgg og dufter af brunkager. Nellikerne, som jo nok er det der præger denne øl mest, går, efter min mening, lige kraftigt nok igennem og bør måske derfor, næste år, reduceres til det halve. Ellers er det en rigtig god øl, som jeg ved, at mange i familien og vennekredsen ser frem til at smage igen til næste år.
Øllet står flot mørkebrunt med et rødligt juleskær, og skummet står længe uden at falde sammen.
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Maria
4. marts 2006 18:31 af Maria
Det er en mørkebrun, diset øl med et flot skum!
Duften er markant præget af nelliker.
Smagen har tilpas sødme, men nellikerne og korianderen går lidt for stærkt igennem i forhold til de andre, fine nuancer, f.eks. papaya. Tungen vænner sig til nellikerne, men jeg synes det er synd at de fylder så meget i smagen, for jeg kunne godt tænke mig at alle de spændende frugter fik mere plads. Det dog stadig klart en rigtigt dejlig juleøl....

Tak til Mary (Marianne) for denne dejlige øl
  • Anmeldelsen

Anmeldt af Mary
4. marts 2006 15:58 af Mary
Mary Christmas er mit første forsøg på en julebryg, som jeg selv kan lide dem, hvilket vil sige mørk, sød og krydret med julens krydderier. Derfor synes jeg jo også, at netop denne øl er den bedste julebryg nogen sinde. Men, for der er et stort men, og det er udsagnet "alt med måde", hvilket jeg burde have taget lidt mere alvorligt, da jeg bryggede det. Jeg valgte nemlig at tilsætte hele 10 g nelliker under kogningen, og det havde sikkert også været fint nok, hvis jeg bare havde nøjes med at tilsætte det de sidste 10 minutter. For nellikerne fik lov til at buldre med en hel time, og det kunne jeg jo have sagt mig selv var lige i overkanten. Resultatet blev en helt vidunderlig, mørkebrun øl med et prægtigt skum og en duft af gløgg og brunkager. Smagen var også ren brunkage opblødt i gløgg. Men det forhindrede dog ikke hverken mig eller familien i at konsumere brygget i løbet af rekordtid. For det er jo kun jul en gang i året!
Næste år brygger jeg den noget mere moderat. Så kan jeg kalde den for "Mary Christmas-Light" og have et julelys på etiketten
  • Anmeldelsen

© g2b.dk

0,078125