Rundtur på Huisbrouwerij De Halve Maan


Ankomst BryggerietBrugse Zot
I Brügge, Belgien, ligger der et lille, traditionsrigt bryggeri ved navn De Halve Maan, Den Halve Måne. Vi havde på en restauration stiftet bekendtskab med et af deres bryg, Brugse Zot, og blev nysgerrige efter at se Narrens oprindelse (Zot er en nar, tror vi). Bryggeriet har rundvisning hver time, og det er beliggende i centrum af Brügge i en baggård til en af

de mange, smalle gader, så det kræver lidt kortlæsning at finde frem til det.

 

 

Bryggeri rundvisning

Indgangen til bryggeriet er en hyggelig gårdhave, hvor man har mulighed for at nyde deres øl og en let anretning, hvis man er sulten.

 

Rundvisningen starter i selve bryggeriet, hvor produktionen af øllet finder sted. Det er et forholdsvis lille lokale, hvor alle dele af øl-processen er forsvarligt afskærmet med glas og træ mod udefra kommende turist-bakterier. Men det giver alligevel et godt indblik i det moderne bryggeri.

 

BryggerirundvisningBryggerirundvisning

Fra det moderne bryggeri bevæger vi os (i høj fart, da vi skulle løbe, så vi kunne nå rundt inden næste hold indhentede os) ind i de ældre dele af bryggeriet, som nu kun blev brugt til opbevaring af forældet brygudstyr (museum) og ingredienser til øllet såsom malt mm.

 


BryggerirundvisningBryggerirundvisningNæste stop på rundturen var bryggeriets tagterrasse, som ifølge vores excentriske og spøjse guide, skulle være byens bedste udsigtspost.

Og det måtte vi da give ham ret i, for udsigten var ret fantastisk. Guiden kunne her bl.a. berette en masse om byens og bygningernes historie. Som det ses på billedet er de eneste bygninger, der hæver sig over de andre, kirker eller andre religiøse bygninger, hvilket skyldes, at de var de eneste,

som havde lov til at bygge i højder, der nærmede sig Gud.

De få høje bygninger gjorde, at man i klart vejr kunne se rigtigt langt fra gode udsigtsposter såsom De Halve Maans tagterrasse.

Bryggerirundvisning


Der var også meget andet flot at se på, såsom de flotte kanaler, der løb gennem byen.

 

BryggerirundvisningFra tagterrassen bevægede vi os langsomt ned gennem det gamle bryggeri. På billedet til venstre ses et udsnit af de gamle bryg- og gæringskar. Det var nogle ret dybe og store kar, så der har været godt gang i produktionen i gamle dage.

På billedet til højre ses lagringstankene, hvor øllene lagrede inden de blev fyldt på tønder. Bryggerirundvisning Det var nogle ret store og massive rør, hvor der var et hul på ca. 30 – 35 cm i diameter. Hullet var lige akkurat stort nok til, at små børn kunne kravle ind og rengøre tankene. Luften i tankene var tæt og dampene fra rengøringsmidlet gjorde, at børnene ofte besvimede derinde. Derfor bandt man en snor i benet på dem, og tvang dem til at synge eller fløjte. Kom der ikke længere musik fra tanken kunne de voksne udenfor hive dem ud i den friske luft igen.

>Bryggerirundvisning

Transporten af de gamle tønder foregik rullende på jernbjælker i gulvet. Der arbejdede både mænd, kvinder og børn i bryggeriet, og de fik for det meste deres løn udbetalt i øl. Det var nærende og kunne holde liv i selv de mest underernærede børn.

Ulempen ved denne udbetalingsform var blot, at de fleste mænd ikke dukkede op på arbejdet igen dagen efter lønningsdagen. Øl indeholder jo meget mere end bare næring.

Bryggerirundvisning

 

 

 

Efter endt rundtur var der udskænkning af øl fra bryggeriet. Udover den hyggelige Taverne med udvalg af eget øl, var der en butik med mulighed for at købe enkelte gaveæsker og beskedent merchandise fra bryggeriet.

Befinder man sig i Brügge kan vi klart anbefale at man ofrer en time på dette hyggelige bryggeri/museum. Om ikke andet så for den fantastiske udsigt fra tagterrassen.

 

 

Denne artikel er forfattet af Mary og KilkennY

© g2b.dk

0,046875